Animal de records (Memòries)

ANDRÉS ESTELLÉS, Vicent. Edicions  Bromera, Alzira, 2013, 267 pàg.
                             
Aquest volum del poeta arreplega tres dels seus llibres que havien sigut publicats feia anys i ara eren pràcticament introbables. Són Tractat de les maduixes, La parra boja i Quadern de Bonaire. Els dos primers textos són memòries.  El tercer recull impressions de les seues estades a les Illes i escrits d’opinió sobre diverses menjades: a favor de la paella, en contra de la fideuà, sobre la forma tradicional de coure l’arròs al forn, al voltant de les anguiles o entorn del seu deler pel pa (ja siga amb oli i sucre, com a la infantesa, ja siga amb tomaca refregada, amb oli i sal, els tipus de pa, la qualitat...).

El títol conjunt, molt ben escollit, fa referència als versos inicials del poema  «Demà serà una cançó», de Llibre de meravelles.

Animal de records, lent i trist animal,
ja no vius, sols recordes. Ja no vius, sols recordes
haver viscut alguna volta en alguna banda.

Parlem d’un volum de molt d’interès on podem trobar esmentats autors i obres admirades per Estellés que, potser, no sospitàvem, com ara: El príncep, de Maquiavel; Pobres amants i El jardí dels Finzi-Contini, de Bassani; Faust Els Buddenbrook, de Thomas Mann o  l’obra de Shakespeare en la traducció de Sagarra, que rellegia molt sovint. Dels autors en català, aquells que cita amb passió són Salvat-Papasseit, Joaquim Ruyra i Roselló-Pòrcel. 

El poeta ens presenta la seua família pròxima: els pares, els oncles i els avis. Coneixerem la tradició fornera de la família materna i la incorporació al ram de son pare; les morts dramàtiques dels seus, que marcaran la seua obra; caminarem pels carrers de Burjassot i pels voltants coberts d’horta i de séquies per on es deia que vagaven l’Home del Sac i alguns assassins de xiquets; sabrem que va viure sempre entre la pobresa...


Podeu llegir la ressenya completa en: http://blogdelcal.blogspot.com.es/search/label/ANDR%C3%89S%20ESTELL%C3%89S%20Vicent


Comentaris

  1. La literatura valenciana ha donat, dóna i donarà molt bons escriptors: poetes potents, novel·listes d'alt nivell i dietaristes memorables. Així sigui per molts anys, i també cal que siguin llegits i ben llegits.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

La sega

El pes de la papallona / Il peso della farfalla

L'amor de la meva vida de moment