Sang vessada

LARSSON, Asa. Columna Edicions, Barcelona, 2010.
Títol original: Det blod som spillts, 2004. Traducció: Núria Vives Colom.


Assa Larsson fa part de la novel·la negra nòrdica juntament amb Camilla Låckberg, Arnaldur Indridason, Mari Jungstedt o Henning Mankell. Ens presenta un món molt llunyà del paradís suec oficial; un món rural intransigent, masclista i profundament conservador. Kiruna és una petita ciutat sueca on és difícil integrar-se per als nouvinguts o fer-hi qualsevol canvi, però podria ser una localitat rural de qualsevol part. L’estructura del relat no s’allunya molt del paradigma de Stieg Larsson: novel·la negra amb denúncia social, certa violència i alguns grams de sexe, però molt menys que en Stieg. 

Rebecka Martinsson, una advocada d’un bufet important, torna a l’estiu a la ciutat on va nàixer, Kiruna. Encara està recuperant-se de l’experiència en un cas recent d’assassinat, quan s’assabenta que ha aparegut assassinada la rectora de l’església de Jukkajårvi, una dona d’idees progressistes. La inspectora Anna-Maria Mella serà l’encarregada d’investigar els fets. Ella i Rebecka aniran desvelant fragments d’una veritat complexa.

No sé per què, m’agraden les històries de suspens situades a pobles menuts, d’ambient asfixiant. Pense en Dia de caça, de Gerard Guix, una novel·la inquietant, o Tor.Tretze cases i tres morts, o, fins i tot La casa cantonera, un text que cal no perdre’s.


Comentaris

  1. La força de les promocions editorials i periodístiques fa anys que ens porta als països glaçats, amb Henning Mankell al capdavant i potser com a pioner.
    Ens agrada el contrast amb la nostra realitat eixuta.
    La realitat que fuig de la Barcelona perpètua o de les trinxeres eternes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Olga, crec que ens agrada el contrast del paisatge. També esperem un contrast en les formes de vida i en els caràcters però no són gaire diferents dels que coneixem. Pensava en societats més cultes abans de llegir-la i la novel·la m'ha descobert éssers primaris.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

La sega

El pes de la papallona / Il peso della farfalla

L'amor de la meva vida de moment