Catedral

CARVER, Raymond, Labutxaca, Barcelona, 2010, 240 p.
Títol original: Cathedral, 1983. Traducció: Dolors Udina.
 
Raymond CARVER, un dels millors contistes nord-americans, va morir als 49 anys de càncer de pulmó. Els últims deu anys de la seua vida, els de la relació amb la poetessa Tess Gallagher, van ser molt productius, en contraposició als deu anteriors, un parèntesi en la seua obra, a causa de l’alcoholisme desenfrenat.

Carver va publicar quatre reculls de contes en vida. Catedral n’és un dels més famosos i quasi un clàssic del segle xx. De què parlem quan parlem d’amor és un altre dels seus llibres il·lustres. Va ser reeditat amb el títol de Principiants en la nostra llengua fa dos o tres anys. En  aquesta versió s’incloïen també els fragments suprimit per l’editor nord-americà en la primera edició, que modificaren profundament el text.

Els relats que integren Catedral parlen de parelles trencades o en reconstrucció, parelles de nord-americans de classe baixa que intenten eixir avant. Són gent amb pocs estudis o sense que tenen oficis mal remunerats: cambreres, muntadors de sostres, obrers, grangers o venedors porta a porta.

Comentaris

  1. Quina i·lusió que hagis parlat de Carver, m'apassiona, m'encanta, sempre que puc i torno, i m'agrada trobar blocaires que li dediquen un espai als seus blocs.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi també m'interessa moltíssim. M'agrada rellegir-ne els contes. Fa poc vaig comprar Tres rosas amarillas pel relat "La mort de Txèkhov" i per la relació amb aquest autor, i també m'han encantat els dos volums de poesia que vas recomanar el mes passat.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

La sega

El pes de la papallona / Il peso della farfalla

L'amor de la meva vida de moment