Amb els ulls d'una nena de dotze anys


HESCHELES, Janina, Riurau Editors, Barcelona, 2012, 113 p., 13,50 €.
Traducció: Guillem Calaforra.


Aquest és el relat d’una xiqueta polonesa del procés de persecució i extermini dels jueus entre 1941 i 1943 a la ciutat de Lwów, enclavada a la regió de Galítzia, que pertany actualment a Ucraïna. Va redactar els fets en un quadern immediatament després de ser rescatada del camp de treball. La va alliberar-ne un grup de la resistència polonesa del Consell d’Auxili als Jueus.

Alguns pensaran que parle d’un text similar al Diari d’Anna Frank. Tanmateix, res a veure. O poc a veure, perquè no ens presenta d’una manera intimista la convivència d’un grup de persones en un petit pis amagat, com en el cas de l’alemanya, sinó que ens ofereix una visió infantil però detallada del terror i del caos que assolava els carrers de la ciutat polonesa; una visió carregada de dades d’importància documental.

S’hi narra, doncs, l’ocupació alemanya de l’urbs i la creació d’un camp de treball per als jueus als afores de Lwów, al carrer Janowska. La persecució dels jueus serà cada vegada més intensa amb el pas del mesos.

Hi ha dos fets que m’esborronen en el text. L’un, la participació ciutadana d’ucraïnesos en les pallisses als jueus; un capteniment ferotge, difícil de pair. 

Teniu la ressenya completa en: http://blogdelcal.blogspot.com/

Comentaris

 1. Juraria que t'havia deixat un comentari, però ara ja no n'estic tan segura.
  Només dir que encara hi ha molta gent que porta escrits al seu cervell els periodes 36-39 i el 36-45. Pàgines vives que, de tant en tant, algú escriu com pedra que s'afegeix i fa gran el monument de memòria.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bon dia, Olga,

   Em sembla que vares deixar el comentari en l'altre blog, l'anomenat blogdelcal. Això del canvi de nom m'està duent molts maldecaps, la gent continua entrant en l'antic.

   Això a banda, és ben cert el que dius: són períodes molt dolorosos, i convé que conservem aquestes "pedres" d'aquells fets perquè els tinguem presents els que no els hem viscuts i perquè ningú no tracte d'esborrar-los.

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El pes de la papallona / Il peso della farfalla